Det GÅR inte att flytta tillbaka till Bisslinge... sorry... (och info inför tävling)

Vi har förberett tävling på Jarlabanke i en vecka nu, men vi har velat vänta in i det sista med att kommunicera och fatta det slutliga beslutet. Så för er som läser så verkar det som om vi bestämde oss nyss, men vi har förberett längre för att köra i Täby istället.
Vi hoppades ju... Vi ville så gärna köra på Bisslinge! Vi vet hur bra det skulle bli! Och med den snö som fallit nu så vore det 100%-igt att spårpatrullen får till bra spår på Bisslinge.
 
Men...
Vi har suttit halva eftermiddagen i telefonkedjor. Vi fixar det inte! Det är FÖR sent, det är FÖR många saker som måste ställas om, det är FÖR mycket som kan gå snett om allt ska göras på 2 dagar samtidigt som folk ska sköta jobb och privatliv! Vi hade behövt 4 dagar och massivt jobb för att kunna klara flytta tillbaka till Bisslinge.
Se gärna vårt gamla inlägg för en provkarta på allt som måste ordnas före en skidtävling.
 
Men....!
Vi har trots allt en tävling som vi får hålla! Och vi har bra koll på läget ute på Jarlabanke och arenan är intrimmad sedan tjejskidan. Det ska nog bli bra ändå! Snöfallet gör att vi kan ha 15 spår i bredd på startgärdet och mestadels 3 spår i bredd - kanske något till om spårpatrullen på Jarlabanke hinner när även nysnön ska packas. Spåren bör bli kanonbra.
 
Dock måste vi begränsa antalet deltagare nu för det är en kortare bana på Jarlabanke. Vi kan inte längre ta emot 700 skidåkare som vi kunde ha gjort på Bisslinge. Det skulle bli för trångt. 
 
Efteranmälan endast på plats och från klockan 08.00. Det finns nu färre än 100 platser kvar efter att vi begränsat antalet deltagare. Komma i tid och stå i kö gäller, och endast kontant betalning. Vi kommer anslå exakt antal tillgängliga efteranmälansplatser senast dagen före. OBS! det går INTE att efteranmäla sig genom att maila någon. Endast på plats.
 
För er som redan är anmälda så noteras att startlistor finns uppe sedan imorse.
 
Två parkeringar finns: den ordinarie samt en till 500m därifrån varifrån skidspår till arenan kommer dras.
Vi kommer ha välförsedd marka och eldkorgar att värma sig vid för publiken.
 
Välkomna till Bisslinge Ski Marathon i Täby Jarlabanke på lördag!
 

Kommentarer
Postat av: Olev

Jag tycker att ni gör ett fantastiskt jobb under jobbiga omständigheter. Uppskattar verkligen er uppriktighet! Ni har absolut inget att be om ursäkt för!
Ser fram emot ett trångt race (och ber om ursäkt i förväg för alla gånger jag kommer att ramla framför andra tävlande)!

2013-02-06 @ 22:14:53
Postat av: Kursiv

En tanke hade varit att inte ta ut så mycket i startavgift förra året för att låta rutinerna sätta sig. För den här startavgiften kan man åka två seedningslopp på annan ort och ändå få en slant över till korv med bröd efter loppet.

Visst är det besvärligt med snö, den går inte att lita på, men det är som det är och så kommer det alltid att vara. Jag hade förväntat mig mer än två inställda Bisslingelopp när snön har varit så bra som den är två gånger. Jag skyller på orutin av tävlingsledande, och då luktar hutlösa 500 kronor illa.

2013-02-07 @ 08:47:44
Postat av: Lena

Ni gör ett fantastiskt arbete!! Tack eldsjälar!
Ser fram emot ett snabbt lopp på lördag, nu gäller det att ladda.

2013-02-07 @ 08:53:43
Postat av: Kursiv

Och för att förtydliga, jag tror inte ni vill illa eller ens tycker att det här var en bra lösning, men det tar tid att lära sig rutinerna. Man vinner inte Vasaloppet som nybörjare i spåren, men får inte till en tävling första året man försöker. Men man tar heller inte ut en maxavgift för så många skidlöpare om man inte kan arrangera på toppnivå. Varför kan andra orter göra perfekta tävlingar för 200 kr?

2013-02-07 @ 09:01:33
Postat av: Rickard H

Bra jobbat alla bakom tävlingen. VILL däremot kritisera den där "Kursiv" för dess negativa inställning.
Till Kursiv. Om du tycker att loppet är för dyrt behöver du ju inte åka. Dessutom kan man inte planera sig till perfekta skidförhållanden. Speciellt när arrangörerna arbetar mer eller mindre ideellt. Stick och brinn

2013-02-07 @ 13:09:26
Postat av: Kallle

Hur många varv, d v s hur lång är banan?

Höjdskillnader?

2013-02-07 @ 13:59:30
Postat av: Kursiv

Rickard H, jag är ingen ja-sägare men jag säger inga konstigheter för det. Bisslinge är min bana, och jag vet hur bra spåren sköts, så jag tvivlar inte på att man hade levererat på Bisslinge. Allt jag säger är att det finns en orutin kring hur en tävling sköts, och denna orutin resulterar i flyttad tävling (x2), och orutinen rimmar illa med den höga anmälningsavgiften. Där andra tävlingar går runt på 200 kr tar "Bisslinge" 500 kr vilket jag inte förstår, det minskar nämligen min förståelse för "misstag". Du behöver inte hålla med mig, men jag hade hellre sett att man inte gått ut så hårt utan istället tagit mindre betalt och lärt sig av misstagen. Det hade gett mig större förståelse för att man nu inte kunde behålla kylan i huvudet i takt med att plusgraderna kom utomhus.

Men om tanken är att arrangera en skidtävling i Stockholmsområdet kommer det nog aldrig bli på Bisslinge om man kräver säkra snöprognoser en vecka i förväg. Jag kan aldrig planera en dag på stranden en vecka i förväg på sommaren, och även om liknelsen haltar så är det ändå någon sanning där när vi pratar Stockholmsområdet. Väderprognoser är alltid osäkra, och kan man inte vänta in ett onsdagsbeslut så blir det som nu. Två gånger har snön varit tillräcklig, men ändå ingen tävling på Bisslinge.

Det är klart att jag är besviken, men måste jag verkligen sticka och brinna för det? Att arrangera en tävling är inte lätt, jag har aldrig påstått det.

2013-02-07 @ 14:14:29
Postat av: Elin

Till Kursiv, jag vet inte vilka långlopp du har åkt som kostar 200:-, men alla de lopp jag har åkt i år och ska åka fram till Vasaloppet kostar runt 500. Åkte däremot en tävling på 5 km, och visst, den var billigare men gick ändå på 300. Det kostar att ordna tävlingar! Tycker du att det för mycket så låt bli och åk!

2013-02-07 @ 16:03:59
Postat av: Kursiv

Visst är det lätt att säga att jag inte behöver betala, att jag inte behöver åka. Men jag vill samtidigt stödja en god sak, jag vill kunna åka en tävling på Bisslinge. Men bevisligen får jag inte det trots två perfekta helger då tävlingen var inplanerad på just Bisslinge.

Det var en jäkla attityd man möts av hela tiden. Sånt tjat om ideellt hit och dit, men så fort man antyder att det inte är kostnadseffektivt skött samt att man har ganska legitima invändningar (snöläget på onsdagen säkerställer lopp till söndagen, men två gånger har man sagt nej för att prognosen varit osäker en vecka innan... sedan när kan man gå på en väderprognos i Stockholm en vecka i förväg och slå fast hur det kommer bli - som sagt det kommer aldrig något år bli en tävling på Bisslinge om man ska säkra upp så långt i förväg) så ska man ifrågasättas eller rentutav sticka och brinna. Visst verkar en generell prishöjning ha skett när loppen är fullbokade nuförtiden och det är ett sånt sug efter lopp som dessa, men för att ta några få exempel på seedningsgrundande lopp till Vasaloppet som avgörs nu till helgen och kanske nån vecka framöver: Lindmansloppet 250:- Andörjan 300:- Åkulla Ski Maraton 300:- Njurunda Runt 300:- Skinnarloppet 300:- Tintomaraloppet 300:- Ymerloppet 350:-. Det finns många fler exempel.

Allt jag vill är att åka på Bisslinge, trist att folk hugger mig när jag kommer med åsikter i frågan. Som sagt jag förstår att det är svårt, det är inte det. Tvärtom faktiskt. Det är just för att det är svårt, och att det är första gången man försöker, som en lägre anmälningsavgift hade varit passande. Det här kommer bli bra tillslut, men innan man kan "garantera" att allt sitter behöver man inte lägga sig högst av alla i anmälningsavgift - det är väldigt naivt att tro att man ska ha koll på allt första gången och bör därför inte ta betalt därefter.

Men gör nu det bästa av situationen, jag är säker på att det kommer bli bra i Täby också. Men det hade blivit ännu bättre på Bisslinge - det är den tävlingen vi tränat så länge för.

Svar: Hej kursiv,vi förstår din besvikelse. Vi är såklart också besvikna - otroligt mycket! Men jag kan lova dig att de inställda tävlingarna inte beror på orutin. Vår tävlingsledare kommer från Sundbybergs IK som är Stockholms största och mest framgångsrika längdåkningsförening på senare år. De har arrangerat skidlopp i många år - senast nu Tjejskidan för någon vecka sedan. Vi jobbar med folk som kuskar land och rike runt helg efter helg på vintern och VERKLIGEN vet vad det innebär att ordna skidtävling!

De övriga tävlingarna i Stockholmstrakten har ju haft förmånen att ha gott om snö INNAN tävlingen. Då kan man planera för tävling - speciellt om prognoserna är positiva från väderinstituten. Men hur kan vi planera för tävling om det saknas snö i spåren och prognoserna är negativa? Det om något vore fel mot de som betalar för att åka ett lopp.

Angående att det skulle gå att med två dagars varsel (från onsdag kväll i detta exempel, med arbetsdagar torsdag och fredag) ställa om all planering från att tävla på ett skidspår till ett annat så vore det säkert möjligt om man hade en stab med heltidsanställda som kunde ägna två hela dagar åt att ringa runt till leverantörer och och boka om, fixa transporter och flytta tillbaka utrustning, diskutera med skidförbundet och Vasaloppet och leverantörer, packa och dra nya skidspår, informera på mail och webbsidor etc etc etc. Men eftersom vi jobbar ideellt så har vi vanliga arbeten på dagtid. Jag vet att det är "ett jäkla tjat om detta med ideellt arbete", men man kan vända på saken och säga att om vi hade behövt anställa folk och betala timlön till alla som jobbar med arrangemanget av ett skidlopp så hade det kostat er 5000kr i startavgift snarare än 500kr tror jag. Det är ett oräkneligt antal timmar med förberedelser och arbete. Tror du oss inte så är du välkommen att bli en i gänget inför nästa år och jobba med Bisslinge Ski Marathon 2014 :-)

Slutligen priset: ja, det är högre än många lopp på landsorten. "Stockholmspriser" kan man säga eftersom det ändå är på samma nivå som övriga seedningslopp i länet. I vårt fall så hör det ihop med det "ideella". Vi betalar för att få spår dragna, parkeringar plogade, speaker, varmvatten, tidtagning - ja listan kan göras lång. Speciellt nu när vi flyttat til Täby/Jarlabanke så kostar det oss en slant extra. Hade vi kunnat vara kvar på Bisslinge hade det varit klart ekonomisk bättre för oss - inte minst för att vi hade kunnat ta in fler anmälningar då. Och vi har minimalt ekonomiskt stöd för att arrangera loppet från det offentliga. Kanske är förutsättningarna annorlunda på landsbygden? Där kanske det offentliga betalar mer?

Förutsättningen för att kunna motivera de ideella människorna att ställa upp och jobba gratis med att arrangera ett skidlopp är att det är till nytta för den ideella verksamheten. Att vi skulle arrangera ett skidlopp där vi går med ekonomisk förlust vore orimligt. Nästan alla ideella skulle då istället fråga sig varför? När man hellre kan endera åka skidor själv eller vara hemma med familjen? Varför skulle man jobba vecka efter vecka med skidspår och tävlingsarrangemang som istället belastar föreningsmedlemmarna såväl med tid som kostnader - utan att ge något tillbaka?
None None

2013-02-07 @ 17:16:12
Postat av: JPS

Hur ser det ut med omklädningsrum och sådär nu? Höjdskillnader på banan?

2013-02-07 @ 17:54:46
Postat av: Kursiv

Jag vill tacka för svar, men faktum kvarstår, ni gör det så väldigt bra alltid annars när det inte handlar om några pengar alls. Spårningen är på topptopp och den sker ofta extremt obekväma tider, tidigt tidigt på morgonen eller sent på kvällen - så fort snön faller, ett snöfall som inte planeras efter något schema men alltid är ni ute. Jag kan bara utgå från att ni gör detta för att ni tycker att det ändå är värt det. Ni belönas med folks tacksamhet och ni får priser för jobbet ni lägger ner. Att då ta steget till att anordna en tävling, det må vara ett stort steg, men jag tycker ändå att om man tar det steget så få man räkna med att slita något otroligt dom sista dagarna utan att nån riktigt förstår hur mycket jobb det handlar om. Kanske till och med ta ledigt från jobb. Det är inget krav från min sida, men en Stockholmsvinter är en Stockholmsvinter och denna är en av dom bästa på länge trots hård konkurrens mot slutet. Att en vinter som denna, med två så perfekta helger, ändå tvingas ställa in. Det får mig att tro att det aldrig kommer gå att arrangera en skidtävling på Bisslinge. När en väderprognos som är hoppfull en vecka innan tävling inte är nog, när snön faller ordentligt en halv vecka innan tävling och det står klart att det kommer funka, ja jag vet inte vilka krav man ska ha på vädret.

Men vi är alla besvikna så jag ska inte tjata mer. Beslut är taget, och jag tror att ni hade fixat det på Bisslinge också om ni bara lagt ner det jobb ni ALLTID lägger ner efter ett vanligt snöfall när som helst.

Svar: Svar från spårpatrullen: spårdragningen hade vi fixat på två dagar, men det är allt det här andra som tillkommer runt just en seedningsgrundande tävling för Vasaloppet som är orsaken till att man behöver längre framförhållning än så.
Hade vi låtit bli tidtagning på professionellt sätt, inte varit seedningsgrundande, inte haft speaker och leverantörer av utrustning och annat och inte haft vätskekontroller så hade det BARA varit upp till oss själva - och då hade vi fixat en flytt tillbaka till Bisslinge. Men det tillkommer så många fler hänsyn och inblandade parter till ett seedningsgrundande lopp och då måste ALLA kunna vara lika snabbfotade.

Vi upprepar dessutom att väderprognoserna INTE utlovat de snömängder som fallit - inte ens samma dag som snöfallet började! Hade vi haft prognoser om gott om snö så kunde vi kanske chansat, men om vi chansat och det sen inte fallit någon mer snö på Bisslinge och vi stått där med 10 bajamajor, 1000 liter vätska, tidtagning, speaker, tältstad m m uppbyggd samtidigt som det fanns snö på Täby Konstsnöspår? Vad hade de anmälda tävlande sagt då?
Viktigast för de flesta är nog att loppet alls kan köras.
None None

2013-02-07 @ 18:29:10
Postat av: Kursiv

Så dom som inte kan leverera är dom som får betalt för att leverera. Konstigt att man inte kan få leverans av vatten, bajamajor, tidtagning osv på fredagen. Och en tältstad borde kunna resas på, om inte en dag så åtminstone på två, det brukar gå på ett par timmar.

Viktigast är kanske ändå att loppet kan köras. Så nu blir det Täby varje år (om det blir fler år)? Alltid är det nån prognos på vägen som ställer till det, alltid är det nåt tält som måste stå uppe i ett par dagar innan för att det inte ska säcka ihop. Täby levererar uppenbarligen.

Svar: Spårpatrullen: som vi redan har sagt i diverse blogginlägg så hade tävlingen gått på Bisslinge om snön fallit t ex under måndagen istället för under onsdag eftermiddag och natten mot torsdag. Eller att det redan funnits en trovärdig väderprognos om snö eller gott om snö i spåren sen tidigare - vilket det varken fanns på ordinarie datum eller nu.
Konstsnö erbjuder självfallet en annan garanti för tävling. Kanske får vi konstsnö på Bisslinge någon gång i framtiden? Tills dess är vi glada att vi tas emot på Täby Jarlabanke när det krisar. Då kan vi inte heller "kräva" att de ska vara reserv-plats till oss på VÅRA villkor och att de ska stå i givakt så snart vi behagar knacka på dörren "fem i tolv". Att även övriga leverantörer behöver ett visst antal dagars framförhållning är inte orimligt. Samt inte minst att ni skidåkare och alla övriga intressenter (Vasaloppet t ex) måste få veta vad som gäller i tid och i vissa fall godkänna.

Nu tycker jag inte det behöver sägas fler gånger att vi själva inget hellre hade velat än att köra på Bisslinge och att spårpatrullen självt inte är orsaken till att så inte blev fallet.

Vi hade helt enkelt en grym otur i år premiäråret med såväl snöläget veckan innan tävling såväl som felaktiga väderprognoser - två gånger om dessutom! (Och allt finns "bevisat" i gamla blogg-inlägg dessutom där vi ofta klippt in väderprognoserna, om du "Kursiv" inte tror oss)
None None

2013-02-07 @ 19:15:16
Postat av: Understruken

Kursiv, ge dig. Arrangera ett seedningslopp själv i stockholmsområdet. Det är ju tydligt att du sitter inne på den bästa lösningen. Vi kommer gärna och åker ditt perfekta lopp!

2013-02-07 @ 19:44:47
Postat av: Anonym

Haha det skulle ni älska va! Ett perfekt lopp i stockholmsområdet för 200 kr! Men nä, jag vet att det alltid dyker upp typer som den där Kursiv bland alla ja-sägare, så jag skiter i det för att en person gnäller är för mycket.

Angående svaret jag fick i mitt senaste inlägg läste jag snöprognoserna, där det stod att det skulle fixa sig även om nån prognos mitt i inte var lika positiv. Men tonläget var ändå positivt. Men som det tår i detta blogginlägg, snön som ändå kom gjorde ingen skillnad, ni hade förberett länge att köra i Täby istället och efter den kontakten var det inte aktuellt att ändra "fem i tolv", onsdagens beslut fattades inte direkt nyss.

"Vi har förberett tävling på Jarlabanke i en vecka nu, men vi har velat vänta in i det sista med att kommunicera och fatta det slutliga beslutet. Så för er som läser så verkar det som om vi bestämde oss nyss, men vi har förberett längre för att köra i Täby istället."

Svar: Det stämmer. För ungefär 10 dagar sen började vi sondera ifall det gick att få köra i Täby konstsnöspår. Så snart det stod klart att vi hade en lösning med Täby så kommunicerade vi ATT det garanterat skulle bli tävling - men inte var. Detta eftersom vi fram till tisdags morse fortfarande hade valet att backa ur Täby och gå tillbaka till Bisslinge om det hade kommit snö då eller starka prognoser om gott om snö. Inget av detta fanns dock så dags. 36 timmar senare så vräker snön ner. Vi börjar då vilt ringa runt och kolla förutsättningarna för att ändå "backa tillbaka" till Bisslinge sådär "fem i tolv". Men med bara två arbetsdagar (torsdag och fredag) fram till tävlingsdag så var det helt enkelt inte möjligt att få ALLA pusselbitar på plats och kunna backa tillbaka till Bisslinge med så kort varsel. Spårdragningen hade kunnat funka - men alltför mycket annat som hade skapat osäkerhet och risker för hela arrangemanget.
None None

2013-02-07 @ 20:48:45
Postat av: Kursiv

Jag vill återigen tacka för svar, det är mycket trevligare än "stick och brinn".

Jag tycker att det är klokt med Täby som reservalternativ, tro inget annat, min känsla är bara att ni hattade lite för mycket fram och tillbaka innan beslut skulle tas och att ni kanske litade lite för mycket på dom alltid så väldigt opålitliga väderprognoserna istället för att arbeta mot ett bestämt klockslag en bestämd dag då det slutgiltiga beslutet verkligen skulle tas. Onsdagseftermiddagens blogginlägg och onsdagens telefonkedjor tyder väl på att ni antingen inte respekterade beslutspunkten (när den nu än var) eller att ni arbetade mot en alltför luddig deadline (eller bara tog beslutet för tidigt och sedan inte kunde ändra er till skillnad från om ni inte tagit något beslut alls och då inte hade behövt backa från besked andra aktörer fått).

Jaja, jag är som sagt övertygad om att ni bara vill väl, och jag förstår att ni själva hade velat tävla på Bisslinge, men det kommer säkert bli grymt i Täby också. Nu lovar jag att lämna er så ni kan koncentrera er på viktigare saker.

Lycka till med tävlingen, väderprognosen (...) säger en hel del mer snö under lördagsförmiddagen så se till att hålla spåren schyssta för eliten, det kan bli en utmaning!

Svar: Spårpatrullen: vår (Spårpatrullen på Bisslinge i detta fall), "orutin på tävling" yttrade sig i att vi på onsdag kväll började hoppades på att det kanske, möjligen ändå gick att backa tillbaka till Bisslinge. Just spårdragningen hade vi klarat som vi tidigare sagt på två dagar.
När vi genom telefonkedjor konsulterade "erfarenheten" i att arrangera ett större skid-arrangemang och specifikt ett seedningslopp i form av våra partners inom Sundbybergs IK Skidor, och såg hela den komplexitet det faktiskt innebär att backa tillbaka med alla inblandade parter, så insåg vi att den ursprungliga deadline för beslutet (tisdag morgon) fanns där av mycket goda skäl - och ytterst fattar tävlingsledaren beslut.

Onsdagens blogginlägg ska ses som uttryck för spårpatrullen på Bisslinges egna förhoppningar således. Denna blogg är trots allt spårpatrullens på Bisslinges blogg - inte en officiell informationskanal för tävlingsledningen för Bisslinge Ski Marathon. Det som gäller officiellt står på: http://skimarathon.sikskidor.se/jahia/Jahia

För övrigt så kommer vi ha såväl spårning på lördagmorgonen som ett antal "föråkare" ute i spåren om vi drabbas av snöfall före tävlingsstart. Så kommer vi förhoppningsvis slippa snöfyllda spår. Å andra sidan så kanske loppet blir lite mer intressant med nysnö? Svårvallat, lite trögare, lite mer utslagsgivande!
None None

2013-02-07 @ 22:13:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0