Bildbomb från idag 31/1 samt kommentarer inför Bisslinge Ski Marathon

Här är ett antal bilder från ca kl 10.30 idag den 31/1. En sak står helt klart, att utan påfyllning av snö så kan vi tyvärr inte köra tävling. Förutsättningen för tävling på Bisslinge den 9:e februari är att det snöar i nästa vecka. I helgen så påstod väderinstituten att det skulle komma snö i nästa vecka, t o m mer än en decimeter. Sen häromdagen så ändrade de sig och igår så skulle det bara komma en centimeter snö i nästa vecka.
 
Idag har de ändrat sig igen. Nu är det återigen uppåt en decimeter snö som väntas. Vi får hoppas på att det stämmer den här gången och fortsätter alltså förbereda för tävling.
 
Prognos från YR idag. 1 mm nederbörd motsvarar ca 1 cm snö. Räknar man ihop tisdag-onsdag så blir det en decimeter.
 
Prognos från SMHI idag. Samstämmig med YR om snömängd på ca 1 decimeter.
 
Vår bedömning är att om det kommer ca en decimeter snö så kan vi köra tävling - om än att vi måste justera lite vissa delar av sträckningen och kanske även ändra startområde. Men det faktum att vi trots allt har isigt spårunderlag som sämst just nu - och t o m snö delvis i spåren - gör att det inte behövs speciellt mycket nysnö för att skapa spår ovanpå. Se ett äldre blogginlägg för att förstå att 10 centimeter snö ovanpå befintliga rester av spåren trots allt räcker för tävling.
 
Det infällda fotot är från samma ställe igår klockan 08.00 (se föregående blogg-post). Man kan se hur mycket ett dygn med regn och plusgrader tär på snötäcket.
 
 Samtidigt finns ställen utefter spåren med fortfarande ganska gott om snö.
 
Spåren i vänsterkanten av bilden har gott om snö men uppe på kullen längst bort i bilden har det mesta av snön smält bort.
 
Spåren som leder upp mot kullen i föregående bild.
 
Driving range, ett av de ställen där tövädret tagit hårdast. Här räknar vi med att tvingas jobba hårt för att få ihop snö, men trots allt finns även här en "botten" i spåret kvar som gör att en decimeter nysnö bör räcka för att få ihop spår utan genomslag.
 
Den nya tilltänkta vägövergången för tävlingen. Även här som synes ett kvarvarande snötäcke som gör det fullt möjligt att dra spår om vi bara får den utlovade nysnön.
 
Summa summarum: håll alla tummar för att YR och SMHI träffar rätt denna gången i sin prognos så kan vi tävla den 9:e februari bedömer vi!
 
Däremot kan man nog glömma att träna inför tävlingen på Bisslinge till helgen som kommer för i nuläget är det bara sträckvis som snön ligger tjock nog för att åka...

Spårstatus onsdag morgon 30:e januari

Inför vår planerade skidtävling Bisslinge Ski Marathon bevakar vi spårens status och väderläget. Fram till igår såg allting positivt och lovande ut. Spåren höll bra i tövädret och SMHI lovade en decimeter snö i påfyllning nästa vecka ovanpå det. Inatt har det dock regnat kraftigt vilket forsätter nu på morgonen. Dessutom har SMHI reviderat ned sin prognos om snö i nästa vecka med ett antal centimeter.
 
Kl 08.00 onsdag morgon.
Som synes finns det fortfarande en tunn, men isig spårprofil och ett tunt snötäcke.
 
Frågan är nu hur regnandet och töandet fortsätter de närmaste två dagarna?
 
Och sen är frågan hur det utlovade snöfallet i nästa vecka beskrivs i framtida prognoser av SMHI?
 
Vi lovar att återkomma löpande nu inför tävlingen med nya blogg-inlägg med spårstatus där vi följer utvecklingen i spåren och i väderprognoserna. Hjälp oss hålla alla tummar!

En illustrativ bild från Bisslinge idag

Tyvärr återigen en bil som kört ner i diket. Det händer beklagligtvis då och då under vintern. Och det finns bara en sak att säga: kör försiktigt och håll hastighetsgränsen. Hastigheten är satt till max 30km/h just av det skälet att vägen är smal och dikena är djupa om man kommer lite fel.
 
De nya parkeringarna på gärdena (samma som vi kommer använda till den kommande skidtävlingen Bisslinge Ski Marathon).
 
Glädjande dock att så många bilister direkt hittat till våra nya parkeringar på gärdena vilket denna lördag inneburit att vi helt sluppit trafik-kaos på ordinarie parkering. Mindre glädjande dock att vi har problem med snöskotern nu i helgen. Ett styrstag är av. Vi räknar dock med att få det fixat nästa vecka. 

Bisslinge uppmärksammas i media

Senaste veckan har det varit Bisslinge i storstadstidningen vid åtminstone två tillfällen. Först fredagen den 18:e med denna artikel som vi tyvärr inte lokaliserar på internet trots att den bevisligen publicerades även på landsorten
 Sen nu idag, en vecka senare igen:
http://www.dn.se/sport/nu-kan-alla-aka-nar-det-ar-morkt
 
Endera är det tidningsartiklarna, eller det fina vädret och de fina snöförhållandena, eller det stundande Vasaloppet (eller mer troligt allt på en gång), men faktum är att förra söndagen upplevde Bisslinge skidspår besöksrekord!
 
Aldrig förr har så många samtidigt besökt våra spår som den fina söndagen. I solsken och några få minusgrader så kändes det som hela norra Stockholm var där.
 
Och trots att vi har ordinarie P-platser för uppemot 250 samtidiga bilar så räckte inte ens det till utan vi fick öppna en av våra tilltänkta parkeringar för den kommande skidtävlingen Bisslinge Ski Marathon för alla hugade bilburna skidåkare. Så kommer ni sent (efter 11.00) nu på helgerna så rekommenderas att köra ut på gärdet utmed Bisslingevägen och parkera där istället. Tjälen är djup och hård, vi har satt upp P-skyltar med vägvisning och gärdet är plogat bara för er :-)
Bättre parkera på gärdet än att ni fastnar i trafikstockning borta vid ordinarie parkering om ni kommer sent.
 

Bisslinge Ski Marathon - fortfarande 9:e februari trots snöfallet

Ja, det var alltså helt oförutsett och sanslöst att vi helt plötsligt fick 1,5-2 decimeter snö några dagar innan vi hade tänkt ha skidtävling när vi sen tidigare lidit av snöbrist. T o m tisdag vid lunchtid hävdade både YR och SMHI envetet att det bara handlade om 2cm snö som skulle komma!
 
 
Förra veckan fanns inga prognoser om snö alls för hela denna vecka. Vare sig YR eller SMHI gav hopp. Så vi hade inget annat val än att skjuta upp till tävlingens reservdatum. Nu med facit i hand så känns det naturligtvis lite surt när snön väl kommit... Och det är alltid nån som nu tänker: kan vi inte tävla nu då! Därför känns det som vi måste förklara.
 
En skidtävling är ett större arrangemang än många tror. Tyvärr går det inte att med kort varsel på några få dagar ändra planerna igen och köra trots allt. Vi hade behövt hela förra helgen för att t ex sätta upp tält, bygga resultat-tavlor, hämta sekretariatvagn, hämta jätte-grillar till hamburgeriet, bygga podium för prisceremoni, fixa eldstäder, ansluta och fixa med elektricitet till datorer och tidtagning och cafeteria, sätta upp banmarkeringar, målfålla, etc etc. Dessutom har vi 50-100 funktionärer med olika roller som behöver trimmas in - allt ifrån parkeringspersonalen som ska lotsa många 100-tals tävlandes bilar och publikvärdar till vätskekontrollerna som ska bereda och servera många 100-tals liter ljummen vätska till de tävlande, markan, sekretariat, banfunktionärer, startfållans funktionärer, tävlingsläkare etc. Vi skulle haft hela förra helgen till att förbereda. Nu är det för sent.
 
Dessutom har vi leverantörer som behöver framförhållning: det ska beställas stora mängder hetvatten till vätskekontrollerna, baja-major, container för skräp, tidtagningsutrustning, nummerlappar, speaker ska vidtalas, sponsorerna ska planera sin närvaro och sina aktiviteter under tävlingen. Sen har vi leverantörerna av mat till markan - en del av detta färskvaror. Vi har extra spårdragarskoters som ska lånas in. Polistillståndet att anordna tävling. Kommunens medverkan.
 
Slutligen er tävlande: vad skulle vi säga till de tävlande som först på fredagen får beskedet att det är uppskjutet p g a snöbrist och då gör upp andra planer eller avbokar sin Stockholmsresa utifrån landet - och sen på onsdag så kommer vi med nytt besked att det blir trots allt tävling? Inte alla skulle bli glada över hattandet fram och tillbaka.
 
Nej hur tråkigt det än är så behöver vi bestämma i god tid och kommunicera till alla inblandade och påbörja tävlingsarrangemangen redan minst en vecka innan tävling - med en helg tillgänglig för förberedelser. Det går inte att chansa "utifall att". Det handlar om respekten för både de som är tävlande och de som jobbar gratis som funktionärer samt inbjudna sponsorer, besökare och leverantörer. Man behöver veta vad som gäller i god tid för att det ska kunna bli bra.
 
Och bra vill vi ju alla att det ska bli!
 
 
 
 

Bisslinge Ski Marathon lördagen den 9:e februari istället

Bra spår och bra snö är det viktigaste för en bra skidtävling. Därnäst ett proffsigt arrangemang. Vi vill ge deltagarna båda. Det förstnämnda kräver naturens förutsättningar. Det andra kräver våra noggranna förberedelser uppe på Bisslinge med att bygga ett tävlingsområde, markeringar, spårpreparering och allt som ska upp - och dessa tar ca en vecka.
 
In i det längsta hoppades vi på mer snö och/eller på en gynnsam prognos med mycket snö. Tyvärr har vi inte fått någondera. För att kunna ge er skidåkare en bra tävling och för att de som kanske reser hit ska få en rimlig möjlighet att planera så väljer vi därför att skjuta upp tävlingen. Nya datumet är den 9:e februari, en lördag. Vi hade önskemål om att istället välja den 10:e men vi väljer att hålla fast vid den 9:e eftersom det datumet kommunicerats redan tidigt och en del anmälda förefaller ha lagt sin planering därefter.
 
Nu ser vi fram emot den 9:e med positiva tongångar men för att säkra att ni ÄNDÅ får tävla som planerat nästa vecka så passa på och nappa på erbjudandet att för endast 250kr få deltaga i Storvreta IKs skidlopp den 20:e istället. Det är bara drygt en timme med bil från Stockholm till denna tävling. Se den officiella kommunikationen från tävlingsledningen på: http://skimarathon.sikskidor.se/jahia/Jahia/
 
BILDER FRÅN BISSLINGE IDAG LÖRDAG
 Här ska tävlingen gå är det tänkt. Funkar någorlunda för motion, men inte för tävling.
 
Det vi gjort är att skrapa in snö till en spårbädd. Problemet är att på tävling så vill man ju byta spår ibland... Dessutom så är det inte enstaka åkare utan vi talar om spår som ska hålla profilen för 4 varv med många hundra åkare på kort tid.
 
 
Prognosen från Yr.no ger inget hopp. Sammanlagt mindre än 5 cm snö under veckan som kommer fram till den tänkta tävlingsdagen.

Del 5: Planering för Bisslinge Ski Marathon

Som vi flaggat för så kommer ni här på bloggen kunna följa planeringen av skidloppet Bisslinge Ski Marathon där startskottet går den 20:e januari 2013 klockan 10:00. Anmälan finner ni HÄR
 
Ja, vi vet. Snöförhållandena just nu lämnar en del övrigt att önska, men kom ihåg att vi har ett reservdatum som är den 9:e februari för Bisslinge Ski Marathon. Tävlingsförberedelserna måste starta minst en vecka i förväg så till helgen meddelar vi om vi kan köra den 20:e eller inte. Det bör nog finnas ca 15 centimeter snödjup för att vi ska kunna hoppas på att dra bra skidtävlingsspår.
Inatt föll ca 5 centimeter nysnö, men det räcker inte för att dra bra spår.
 
 
Nåväl, temat för detta blogg-inlägg var egentligen ett annat, nämligen något som kanske intresserar många av er "stammisar" på Bisslinge: hur ser egentligen bansträckningen för skidtävlingen ut?
 
Nedan är en översiktsbild med bilvägar i blått, bansträckningen i grå färg och ordinarie gul och grön slinga inritade som avvikelser.
Grått smalt streck är Bisslinge Ski Marathons sträckning.
 
 
Låt oss titta närmare på några delar där spårsträckningen för Ski Marathon skiljer sig mot de ordinarie motionsspåren. Först längst ner i söder på gröna 7,3km spåret.
Här har vi tre ställen längst i söder där Ski Marathons sträckning kommer avvika från motionsspårets sträckning.
 
De avvikande sträckningarna beror på främst två saker: 1) minimera kurviga och smala partier med tvära svängar (det kommer gå fort på tävlingen!) 2) anpassa längden så att vi kommer så nära som möjligt ett "riktigt" Marathon.
 
 
Även runt bilvägen och allén skiljer det sig åt. Främst i och med att vi har TVÅ passager över bilvägen samt att vi rätat ut några slingriga sträckor.
Öglan längst ner till vänster på bilden är varvningen vid golfens driving range och parkering. Sen viker man av direkt höger över bilvägen och ansluter ut på gröna 7,3km-slingans spår.
 
Det vi gjort är att vi kopplat samman gröna 7,3km med gula 4,8km-slingan till en lång slinga för Bisslinge Ski Marathon via två vägövergångar, varav en ny alldeles efter varvning, samt den ordinarie passagen vid allén.
 
 
Enligt vår GPS-mätning är slingan för Bisslinge Ski Marathon totalt 41,8 km, med totalt 450 meters höjdskillnad under loppet (upp/ned) och en maximal differens på 35 höjdmeter mellan högsta och lägsta punkt.
 
 
Under loppet får ni var 5:e kilometer markerade med våra km-skyltar som kommunen sponsrat med. Självklart gäller det dock att hålla reda på själv vilket varv man är ute på...

Tänk så fort det går...

För mindre än en vecka sedan hade vi massvis med snö och bra spår. Nu efter ett antal dagars töväder och regn ovanpå det så ser det inte alls roligt ut...
 
 
Tyvärr så ser inte heller prognosen för den närmaste veckan så speciellt bra ut. Temperatur både över och under nollan gör att vi får vänta ett tag till innan vi kan åka skidor igen.
 
För alla er som vill åka skidtävlingen Bisslinge Ski Marathon så är det dock tryggt att veta att vi HAR ett reservdatum som är den 9:e februari ifall vi skulle tvingas ställa in det ordinarie datumet den 20:e januari. Fortsatt bör man dock minnas att det kan vända snabbt. Det är trots allt ännu nästan 3 veckor kvar till tävling.
 

RSS 2.0