God Jul!

Några bilder från skidspåret på Bisslinge på juldagen. Solsken, blå himmel och 8 grader varmt!Det är liiite skillnad jämfört med våra två senast vintrar. Men det är ju som tur var några månader kvar på årets vinter.Här var det tänkt ett skidspår skulle gå nu...

Sista chansen idag.

Temperaturerna är på väg upp. SMHI pratar om 10 grader varmt (!) i Stockholm på annandagen. För de som vill prova på åtminstone att glida lite skidor så är nog idag sista chansen att köra på vårt 2,7km spår. Bilden nedan visar skicket imorse.Som synes är det fortfarande... åkbart, det är väl ordet. Det betyder att den lilla snösträngen som vi skrapat ihop verkar hålla, och det är ett litet spår mitt i strängen som ger någon kilometer eller så spår utan märkbart genomslag. Men redan under dagen så går temperaturerna sakta uppåt. Så imorgon kan det vara för sent.

...forts 5 cm snö är alldeles för lite!

Så blev det!Grund, knappt synlig spårprofil - men helt OK med ful-skidorna!En smal sträng med kramsnö i mitten, ihopskrapat från sidan.Men se upp för några passager där det är vattensjukt och man får vada - eller vända om...!


5 cm snö är alldeles för lite!

Det är ca 5 cm kramsnö just nu på Bisslinge. För den som inte vet så kan det verka som fullt tillräckligt för att åka skidor, men tyvärr är det inte riktigt så.Pröva att plocka upp ett sjok med snö mellan händerna och att sen PRESSA ihop det. Då blir det till en smal skiva som kanske är mindre än en centimeter i tjocklek! När vi har kört skotern ovanpå och pressat ihop snön på samma sätt så är det vad som kvarstår att dra spår i. Det går inte!

Nu försöker vi självfallet komma runt problemet. Vi har skaffat en snösamlare som man kopplar bakom skotern som drar in snö från sidorna till en sträng i mitten.Då kan man kanske som ni ser på fotot tre-dubbla mängden snö som man kan packa ihop i strängen. Men som ni förstår så är inte ens 3-4 centimeter tjock packad snö mycket att hurra för när man ska försöka göra en spårprofil med kanter och djup att åka i.

Bilderna ovan är alldeles nytagna nu på morgonen uppe på Bisslinge. Som ni förstår är vi lika desperata som alla andra sugna skidåkare. Trots att 5 cm snödjup alltså är ALLDELES för lite, så har vi ändå gjort en liten test-slinga på 2,7km spåret - det spår där vi tillåts av golfbanans folk att vara lite djärvare med att dra spår även med så lite snö som nu.

Ge er iväg direkt och testa om ni är lika snö-sugna som vi - men ta inte fin-skidorna! Imorgon kan det vara för sent redan med det väder vi har - eller så har den tunna snön och det dåliga spåret gått sönder redan efter 20 skidåkare...

Rent allmänt kan man annars säga att vid ca 15 cm snödjup så kan man få bra effekt med snösamlaren att dra ihop tillräckligt mycket snö som låter sig packas till en sträng som det går att dra hyfsade spår i.

En grön jul?

Det har fallit lite snö här i Bisslinge senaste dygnet, kanske 5 cm, men det är mest slask kvar numera. Dessutom så föll den snö som kom på mark som redan var rejält vattensjuk av allt regnande. Inte blir man mycket gladare av att studera SMHI's 10-dygnsprognos heller...


Den ljusblå stapeln visar nederbörd och den rödblå linjen visar temperatur. Det verkar som om all prognosticerad nederbörd ska komma vid tider när det är plusgrader - alltså blir det regn...

Den som vill åka skidor i jul får alltså sannolikt åka norrut.

Anslagstavla på plats (men när kommer snön...?)

Vi fixar vidare på Bisslinge i väntan på snön. (Ett evigt regnande här i Stockholm!) Nu har en anslagstavla modell större kommit på plats och vi har också belysning intill numera.Anslagstavlan sitter på boden intill driving range (tillika spårstart för gula 4,8km-spåret). Detta är det ställe som de flesta skidåkare utgår ifrån. Tidigare vintrar så har våra spårkartor varit inplastade A4-papper som häftats upp på väggen och lätt blivit fula när regn och kyla gör sitt. Nu kan vi sätta informationen inuti tavlan istället vilket förhoppningsvis underlättar läsbarhet och hållbarhet.

Dessutom hade vi tidigare ingen belysning alls när mörkret föll. Så det var inte alltid lätt att se var spårkartan satt upphäftad.

Som sagt: nu väntar vi bara på snön...  

Spårfakta del 3: röda, korta slingan (rött - 2,7km)

Denna slinga är sig rätt lik sen förra året. Det är flackt hela vägen och saknas backar. Ändå finns det höjdskillnad eftersom det går uppåt svagt första halvan. Spåret har blivit något längre eftersom vi nu går i kanterna runt golfbanan istället för att köra inne på fairway-kanten. En ny bro har blivit byggd också över ett dike. Dock kommer knappast någon annan än vi själva tänka på detta faktum eftersom den enorma mängden snö förra året gjorde att dikena var fyllda av snö förra året oavsett.


Höjdkurva.

Spårfakta del 2: gula slingan (gult - 4,8km)

Ja nu börjar förvirringen för er som känner till Bisslinge sen förr. Nya gula slingan är den som förr kallades röda. Förra året var den 4,5 eller 4,6km lång (minns inte exakt), men i år är den alltså 4,8km (nästan 4,9 faktiskt). Redan första halva kilometern så märker man en stor förändring då spåret numera drar sig ut mot allén och bilvägen. Således blir det inte längre aktuellt att skida en kort förbindelse för den som ska över vägen och in i gröna långa spåret utan numera så är det bara bilvägen att kliva över.

I spårets norra vändpunkt så går vi inte längre upp på den lilla kullen. I övrigt är det mesta sig likt och den långa stigningen finns kvar hela vägen upp till green. Spåret är nu konsekvent är draget i "ruffen" - bredvid golfbanan. Sista kilometern så går man en extra vända runt jämfört med tidigare år och ett antal sträckor är således "dubbelriktade" med mötande trafik av skidåkare. På några ställen kan det också bli lite trångt - men vi ska försöka lösa det vid spårdagning på bästa sätt. Skyltar sitter också uppe numera som varnar för mötande trafik.Som vanligt så ser höjdkurvan mer dramatisk ut än verkligheten. Dock är detta hursomhelst det av Bisslinges spår som har störst höjdskillnad från låg- till högpunkt.

RSS 2.0