Bisslinge Ski Marathon 2013

Det blev en av arrangörsklubbarna som tog hem en dubbelseger i premiärårets tävling.
 
Segraren i herrklassen Mikael Andersson, Turebergs IF flankeras av 2:an Johan Myhr och 3:an Henrik Sandén.
 
Även i damklassen kom segraren Elin Karlsson från Turebergs IF.
 
Många vi talade med uttryckte spontant att det varit ett mycket bra arrangemang vilket värmer mycket efter all otur med försenade snöfall som vi haft inför tävlingen som till slut resulterade i flytten till Jarlabanke. Även själva tävlingsdagen så envisades vädergudarna med att göra det svårt för oss genom snöfall natten inför tävling. Vi fick nyspårat dock, men nysnön är ju lösare än den snö som fått frysa ihop vilket gjorde att spåren blev mer sladdriga mot slutet av tävlingen.
 
Det bjöds vatten, sportdryck eller varm buljong på vätskekontrollerna. Här herrloppets två första som låter sig väl smaka.
 
Målområdet under Haglöfs målportal. Här gällde det att komma ihåg att ta av tidtagnings-bandet. Till nästa år får vi nog före loppet utfärda instruktioner för hur man sätter på sig bandet rätt så att det inte stör under åkningen för en del hade problem med det.
 
Mållinjen. Vi hade inga allvarligare tillbud under loppet. Läkaren hade en lugn dag.
 
Starten har gått! Full fart!
 
Vätskekontrollen är beredd på anstormningen...
 
Innan start. Välj rätt startled.
 
Nu gäller det för spårpatrullen på Bisslinge och övriga arrangörer att slutsummera och dra erfarenheter inför nästa år. Vi kan väl redan avslöja att vi fått mersmak inför framtiden - och att vi äntligen får arrangera loppet på Bisslinge under 2014!

I sista minuten innan tävling

Det snöar och blåser nu på kvällen. På Bisslinge kommer vi inte hinna spåra om nu då vår skoter är på besök på Jarlabanke inför och under tävlingen.
 
Enligt uppgift kommer Jarlabanke-folket vara uppe imorgon bitti för att dra om spåren efter snöfallen. Det ska bli 4 spår i bredd mestadels. Frampå morgonen kommer vinden och snöfallet minska enligt SMHI. Vi hoppas dom har rätt den här gången så vi slipper snöfall under tävlingen...
Oavsett vilket så är tanken vi ska ha några föråkare som snurrar i spåret och håller rent från puder. Men snöar det kraftigt imorgon så blir det en utmaning för de som tävlar.
 
I givakt, redo för tävlingsdag.

På plats vid starten så hittar ni er lämpliga fålla: motion längst bak, seedning till Vasaloppet som tror man kommer åka Vasan på mer än 6 timmar kommer sen (detta blir den största gruppen), de lite snabbare kommer i andra ledet och längst fram har vi eliten. Elitgruppen är utvald, övriga tre grupper väljer ni själva där ni tror ni passar bäst. Detta för att undvika bromsklossar och onödig stress.
 
Fållorna avskiljs med band och markering i snön.
 
Vägbeskrivning till Jarlabanke: kör norrortsleden till avfart Täby C / Täby Kyrkby. Kör mot Täby Kyrkby. Kör förbi både Statoil-mack och Preem-mack på höger sida. Därefter i rondell ta höger mot "Löttinge". Kör över järnvägen och sen ca 1-2km och ni finner infarten till Jarlabanke på vänster sida i en svag högerkurva. Infarten är lätt att missa om man inte håller lugn hastighet.
 
Strax innan ni kommer fram till Jarlabanke så korsas järnvägen. Ta det lugnt här då det är gropar i vägen!
 
Infarten till Jarlabanke till vänster. Ingen förvarning med skyltning!

Bildbomb dan före dan - Bisslinge Ski Marathon

Några bilder med kommentarer från Täby Jarlabanke idag.
 
Härliga spår väntar!
 
Tävlingscentrum med tält för marka, omklädning, vallaservice, efteranmälan mm
 
Varvning och målgång.
 
Startgärdet - vi kommer dela in i fållor.
 
Platsen för vätskekontrollen. (Se inringat område mellan träddungarna)
 
Stor parkering. Reservparkering finns när denna fylls upp.
 
Höjdskillnaderna på Jarlabanke är nästan inte märkbara. Räkna med stakning hela loppet - alltså en god träning inför Vasaloppet som ju till största delen också är ett staknings-lopp. Vi kommer köra lite över 40km, 8 varv i spåret, och en elektronisk tavla finns som kommer hjälpa er hålla reda på vilket varv ni är på. Se spårkarta på skidspår.se. Tävlingsspåret går hela rundan i ytterkant.
 
Uppdaterat kl. 20:00 
Omklädning i tält - kommer finns ett för herr och ett för dam (eller att man kommer dit ombytt). För långväga gäster som är beroende av dusch kommer sådan finnas endera på Täby eller Ytterby. Fråga i informationen på tävlingen så får ni hjälp att hitta dit. Dock ingen "reserverad" skidåkardusch utan man får dela med övriga sporter som duschar där.
 
Nytt PM med fler detaljer kommer senast imorgon på tävlingssidan!
 
Slutligen: varför inte ta sen en lugnare skidrunda efter tävlingen och varva ner i spåren på Bisslinge på söndagen!

Det GÅR inte att flytta tillbaka till Bisslinge... sorry... (och info inför tävling)

Vi har förberett tävling på Jarlabanke i en vecka nu, men vi har velat vänta in i det sista med att kommunicera och fatta det slutliga beslutet. Så för er som läser så verkar det som om vi bestämde oss nyss, men vi har förberett längre för att köra i Täby istället.
Vi hoppades ju... Vi ville så gärna köra på Bisslinge! Vi vet hur bra det skulle bli! Och med den snö som fallit nu så vore det 100%-igt att spårpatrullen får till bra spår på Bisslinge.
 
Men...
Vi har suttit halva eftermiddagen i telefonkedjor. Vi fixar det inte! Det är FÖR sent, det är FÖR många saker som måste ställas om, det är FÖR mycket som kan gå snett om allt ska göras på 2 dagar samtidigt som folk ska sköta jobb och privatliv! Vi hade behövt 4 dagar och massivt jobb för att kunna klara flytta tillbaka till Bisslinge.
Se gärna vårt gamla inlägg för en provkarta på allt som måste ordnas före en skidtävling.
 
Men....!
Vi har trots allt en tävling som vi får hålla! Och vi har bra koll på läget ute på Jarlabanke och arenan är intrimmad sedan tjejskidan. Det ska nog bli bra ändå! Snöfallet gör att vi kan ha 15 spår i bredd på startgärdet och mestadels 3 spår i bredd - kanske något till om spårpatrullen på Jarlabanke hinner när även nysnön ska packas. Spåren bör bli kanonbra.
 
Dock måste vi begränsa antalet deltagare nu för det är en kortare bana på Jarlabanke. Vi kan inte längre ta emot 700 skidåkare som vi kunde ha gjort på Bisslinge. Det skulle bli för trångt. 
 
Efteranmälan endast på plats och från klockan 08.00. Det finns nu färre än 100 platser kvar efter att vi begränsat antalet deltagare. Komma i tid och stå i kö gäller, och endast kontant betalning. Vi kommer anslå exakt antal tillgängliga efteranmälansplatser senast dagen före. OBS! det går INTE att efteranmäla sig genom att maila någon. Endast på plats.
 
För er som redan är anmälda så noteras att startlistor finns uppe sedan imorse.
 
Två parkeringar finns: den ordinarie samt en till 500m därifrån varifrån skidspår till arenan kommer dras.
Vi kommer ha välförsedd marka och eldkorgar att värma sig vid för publiken.
 
Välkomna till Bisslinge Ski Marathon i Täby Jarlabanke på lördag!
 

Det snöar på Bisslinge nu... mycket snö...

Var vill ni köra loppet?
 
Vi har verkligen ett OTROLIGT oflyt med såväl väderleksprognoser som är opålitliga och visar fel såväl som med tajmingen på vår planering och våra beslut!

Det lutar åt tävling på Täby Jarlabanke...

Snön faller inte i de mängder vi hoppats, och heller inte inte i de mängder som utlovats av väderinstituten för en vecka sedan. Det lutar således STARKT åt att Bisslinge Ski Marathon kommer äga rum på Täby konstsnöspår på Jarlabanke golfbana. Det formella beslutet fattar tävlingsledningen senare ikväll.
 
Imorgon (onsdag) ska vi ut och besiktiga tävlingsområdet i Täby avseende alla praktiska saker som tält, servering, målgång, avspärrningar, funktionärer etc. Dessutom ska vi diskutera med de ansvariga för konstsnöspåret hur vi kan samordna våra tävlingsförberedelser med deras arbete med spårpreparering. T ex så kan vi inte sätta ut avspärrningar och målfållor och liknande förrän EFTER spåren är preparerade så att inte dessa saker hindrar spårmaskinerna.
 
För oss tävlingsorganisatörer väntar nu några extremt hektiska dagar med förberedelse inför tävling på ett helt annat skidspår än det vi planerat för. Våra leverantörer är alla redo dock inför den nya tävlingsplatsen då vi förvarnat dem i god tid Helt klart är dock att vi får acceptera ett antal kompromisser för att alls kunna tävla: spåret blir lite kortare och mindre kuperat än om vi hade kunnat köra på Bisslinge, startgärdet blir mer kompakt jämfört med våra 20 spår i bredd i 600 meter som vi kunde haft på Bisslinge, kilometerskyltarna tar vi inte med oss, parkeringen blir inte precis vid starten för alla deltagare, tävlingscentrum blir något mindre optimal än på Bisslinge (där vi t ex hade lyxen av tillgång till elström för serveringen och sekretariat). 
 
Men vi tror säkert att helhetsupplevelsen fortfarande blir positiv för alla tävlande! Spåren ser t ex bra ut (det som är viktigast av allt!)
 
Nytt blogginlägg inför tävlingen kommer senare i veckan - då med inför-tävling uppdatering från Täby/Jarlabanke!

Nu avgörs det var tävlingen äger rum

Som vi redan sagt i föregående inlägg så blir det tävling. Officiellt finns meddelandet här.
Reservplats är alltså Täby Jarlabanke. De har trippelspår i bra skick som vår tävlingsledning besiktigade igår söndag. Men vi hoppas fortfarande på att kunna köra på Bisslinge. Mängden och kvaliteten på snön som förväntas börja falla ikväll och imorgon tisdag kommer avgöra om vi kan köra på Bisslinge eller ej.
 
Vi behöver ca en decimeter påfyllning av snö på Bisslinge för att kunna få till bra spår bedömer vi. En bra grund finns ju - och på flera delar av spåren är det helt OK med snö redan idag på Bisslinge, men det finns sen vissa känsliga sträckor där det bara är isgata (se bilder i tidigare blogg-inlägg). Och dessa sträckor är för många och för långa för att man ska kunna skotta i snö manuellt.
 
Just nu säger SMHI ca 7,5 cm snö, men samtidigt varnas för att om temperaturen ligger någon grad för högt så kan nederbörden komma som regn istället! Stor osäkerhet alltså och vi får vänta till imorgon kväll med det slutliga beslutet om var tävlingen kommer gå.
 
Det viktiga för oss är dock att vi KOMMER att tävla - oavsett om vi får mer snö eller ej.

Det blir tävling! Bisslinge Ski Marathon

Vi hoppas på snö - och då kör vi som planerat på Bisslinge.
Men...
Vi har en reservplan på gång. Inom 24 timmar bör vi ha ute bekräftelse. Håll koll på vår officiella tävlingssida närmaste dygnet!

RSS 2.0