Hundar och gående i skidspåren

Ja det är ju en ofta återkommande huvudvärk när fina skidspår trampas sönder av okänsliga eller oförstående personer eller deras hundar. På Bisslinge hade vi en del problem de första åren men vi har skyltat mycket tidigare vintrar och eftersom vi själva skidar runt i spåren så har det blivit ett antal gånger som vi stoppat gående och hundägare och förklarat för dem hur deras förstörelse av skidspåren drabbar många andra som vill åka skidor - och inte minst oss i spårpatrullen som då lägger ner ideellt arbete på kvällar och helger som sedan förstörs.

Idag vågar jag nog dessbättre påstå att problemet är i stort sett obefintligt på Bisslinge! Just nu fungerar det mycket bra med att hundägare och gående respekterar skidspåren. Tack för det! Ett av skälen tror vi själva är att vi i samarbete med golfbanans folk får hjälp av deras personal med att ploga gångvägar i området.


Karta över Bisslinge med plogade vägar.

Självklart så tycker de flesta som promenerar trots allt att det är trevligare att promenera på en plogad gångväg än att halka runt i ett skidspår eller att pulsa i snön. Därmed så håller vi skidåkare och övriga åtskilda på ett för alla bra sätt!

Faktiskt är det enda kvarvarande (dock mycket litet) problemet att vi emellanåt stöter på skidåkare som envisas med att ha med sig hunden ut i skidspåret! Man tycker att skidåkaren själv om någon borde förstå bättre än att hunden förstör för andra när den springer runt i spåret och trampar sönder. Vi har hört en del dråpliga argument när vi stoppat dessa skidåkande hundägare: "Jag hinner inte åka skidor om jag inte rastar hunden samtidigt" är en av favoriterna. Eller "Den är så snäll, den springer bara bredvid" (om en gläfsande, lös-springade hund).

Delar av spårpatrullen är själva hundägare så vi har absolut inget emot djuren, däremot så hoppas vi att de får förmånen att hamna hos en klok matte eller husse. En sådan förstår att skidspåren i Bisslinge ska beträdas enbart med skidor snarare än tassar.

Kommentarer
Postat av: Karin

Såg tyvärr så sent som i lördags en hundägare i spåren. Visst, hunden var liten, och sprang brevid sin husse/matte - men ändå. Jag tycker världen är tillräckligt stor för att hundar ska kunna hitta massor av andra ställen att hålla hus i.

2012-02-09 @ 16:10:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0