Förändringar väntar på Bisslinge skidspår i vinter

Allt utvecklas och förändras. Så även verkligheten för skidåkningen på Bisslinge. Det explosionsartade intresset för att åka skidor på Bisslinge leder till både utmaningar och möjligheter.
 
Bland möjligheterna kan nämnas de planer som finns på konstsnöspår och träningsanläggning med ombytesmöjligheter på Bisslinge. Vi hoppas detta kan bli verklighet redan vintern 2014/2015, men tidplanen ligger mycket i händerna på långsamt malande offentliga plan- och tillståndshandläggningar i kommun och Länsstyrelse. Vi hoppas politikerna betänker att det är valår 2014 och att de partier som hjälper oss att skynda på de byråkratiska processerna säkert kan räkna med flera röster om de hösten 2014 kan säga att "i vinter så står konstsnöspåret klart!". Bland möjligheterna nämns också att vi nu låter spårdragning och skidverksamhet inlemmas i Attunda OK skidverksamhet där vi satsar på att få med fler skidåkare i föreningsverksamhet runt Bisslinge som i sin tur skapar förutsättningar för organiserad träningsverksamhet. Här gäller det att många av er som åker skidor förstår att det är det personliga engagemanget i föreningen i sig som skapar möjligheterna för oss alla - eller som vi ibland exemplifierar det med: "Facebook drar inga skidspår och ordnar inga skidkurser."
 
Snarare än möjligheter så ska detta inlägg dock i högre grad handla om utmaningarna som vi också möter - och hur vi tänker oss att lösa dem.
 
Den största utmaningen hänger paradoxalt nog ihop med de fina vintrarna och det goda snötäcket. Detta har fått negativa konsekvenser för skicket på gräset på golfbanan. Vi hade en blöt och regnig höst före och fram till snön kom utan att föregås av en köldperiod. Det är det sämsta scenariot för gräset då ju fuktigare marken är desto större risk för att svamp och mögel frodas som förstör gräset. När vintern blir väldigt lång påverkas också gräset och markens förmåga att andas under ett snötäcke som kapslar in fukten.
Att problemen inte är främst orsakade av skidspår visas av att t ex Ågesta golfbana har haft stängt 4 greener under lång tid i sommar (och som ni vet så körs inga skidspår över green!). En annan orsak till att flera golfbanor haft problem med gräskvaliteten är de nya regler som gäller för bekämpningsmedel och gödning/kemi vilka betyder att man inte längre får använda samma saker som för några år sedan för att få fint gräs på golfbanan.
 
När golfbanans gräs är dåligt eller förstört så hamnar tyvärr även våra skidspår i fokus. Oavsett hur mycket som är skidspårens "fel" och hur mycket som beror på en svår vinter så tvingas vi nu förhålla oss till att man vill ha bort skidspåren från alla ytor där golfspel idkas. Och vi har ju haft ett bra samarbete hittills med golfbanan såsom varande "gäster" på Bisslinge/Svartinge, så detta måste vi respektera. I vissa fall krävs nu dock ganska omfattande justeringar av spårsträckningen och även investeringar i markberedning där de nya skidspåren ska gå för att vi ska kunna fortsätta under de nya förutsättningarna.
 
Där skidspår går ute i ruffen så märks på vissa ställen en tydlig skillnad i vegetation. I detta fall så växer klöver och baldersbrå istället för högt gräs där skidspåret gått.
 
En annan utmaning hänger samman med det stora skidintresset och gäller biltrafiken och parkeringen. I vintras så räckte inte ens ordinarie parkeringars 250-300 P-platser till utan man plogade upp nya P-platser på oanvänd åkermark intill Bisslingevägen. På grund av det stora intresset så har även trafiksituationen varit lätt kaotisk vissa helger.
 
Sammantaget så medför utmaningarna på Bisslinge ökade kostnader och ökat ideellt och kommersiellt arbete såväl för oss i föreningen Attunda såväl som för golfbanan och våra partners på Bisslinge. Några exempel är:
- kostnader för plogning av P-platser vintertid och för vägunderhåll
- kostnader för uppklippning av spårgata innan vintern kommer
- kostnader för markberedning där skidspår ska gå
- inköps- och driftskostnader för skoter och övrig spårutrustning
- skyltning, märkning, kommunikation med allmänheten.
 
I det längsta så vill vi alla undvika direkta avgifter för att åka i skidspåren men till nästa vinter planerar vi att införa P-avgifter och P-värdar på Bisslinge på helger. På så vis kan vi hjälpa till att ge bilister goda råd om var man parkerar och åker skidor. Vi kommer även ännu starkare att marknadsföra stöd-medlemskap i Attunda skidverksamhet som det bästa sättet att ge ert ekonomiska frivilliga stöd för att vi ska kunna fortsätta en bra verksamhet på Bisslinge. Medlemskap är också bättre än anonyma spårbidrag av många skäl.
 
När det gäller våra partners på golfen så kan ni stöda dem på två sätt: dels genom att spela golf på Rotebro Pay&Play sommartid, dels genom att framöver teckna er för årskort på det kommande kommersiellt drivna Pay&Ski konstsnöspåret på Bisslinge när det är färdigbyggt.

Kommentarer
Postat av: Palle Skejtare

En sak som jag tycker skulle vara mycket trevligt är om ni kunde göra en skatebädd vid sidan om de klassiska spåren som de har i Runby och Jarlabanke.

2013-10-12 @ 23:11:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0